Kenali Kuih Tradisional Kita
Nak cerita pasal kuih tradisioanl yang ada kat Malaysia ni banyak sangat sebenarnya.. Tapi yang biasa kita makan dan tengok seperti kat bawah ni la.... Ada sebahagiannya baru saya tahu sejarah atau asal usulnya..nyah ntah macam mana boleh rajin pilak pulak dok geledah en google... Ni nak kongsi ngan kawan2 yang datang singgah sini...Gambar yang ada semua saya pinjam dari en.google...harap maklum...
Kuih Bakar
Digelar kuih bakar bukan lah kerana pencipta resepi ni suaminya bernama en Bakar ...ngeeee..
Kuih Bakar adalah sejenis kuih tradisional melayu yang agak unik kerana jarang terdapat kuih yang dibakar selain dari dikukus.Kuih bakar biasanya berperasa pandan, ala-ala kek yang sedap dan wangi !
Kuih Seri Muka
Kuih Seri Muka merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang diperbuat dari pulut nasi dan lapisan pati santan yang dikukus.Makan kuih ni mungkin boleh jadikan muka kita kelihatan berseri-seri...mungkin laaa....
Kuih keria (atau kuih gelang)
merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin ataupun gelang tangan. Biasanya, kuih ini disaluti dengan gula mahupun cairan gula (gula cair). Kuih ini sering dijamah dan dihidang ketika sarapan dan waktu minum petang.
Tepung pelita
sejenis kuih lembut dalam bekas daun pisang. Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.
Kuih tepung pelita terdiri daripada dua lapisan yang bewarna hijai di bawah dan lapisan santan putih di atas, yang dikenali sebagai kepala. Sejenis kuih manis dan amat digemari di pantai timur.
Kuih benderang
atau juga dikenali sebagai kuih Peneram atau kuih telinga keling di pantai timur Semenanjung Malaysia, disebabkan warnanya yang gelap, merupakan sejenis kuih manis tradisional yang sedap rasanya.Sejak kebelakangan ini perkataan keling sudah tidak diguna pakai kerana takut menimbulkan isu perkauman.
Kuih Beronok
juga dikenali sebagai beronok sagu merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Ia dibuat daripada sagu biji atau juga dikenali sebagai sagu mata ikan. Kuih Beronok ini dimakan bersama dengan kelapa parut.
Resepi
Bahan-Bahannya
1/2 gelas sagu biji
3 gelas air
1 senduk besar gula
1/4 biji kelapa
sedikit garam dan pewarna merah
Cara membuatnya:
Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya. Kelapa dibuang kulit dan airnya, kemudian diparut dan gaulkan dengan sedikit garam.
(resepi bonus)..hehe..
Kuih Karipap (Curry Puff)
Kuih Karipap merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang sangat terkenal dan dimakan biasanya pada waktu sarapan pagi mahupun minum petang. Kuih ini sama konsepnya seperti Samosa cuma berbeza sebatian tepungnya. Berintikan kentang dan daging sederhana pedas.
Kuih bahulu
adalah sejenis kuih tradisional orang Melayu yang biasanya sangat terkenal terutamanya pada hari raya dan hari-hari keramaian. bahulu yang disediakan secara tradisional kerana cara membakarnya pada suatu ketika dahului menggunakan kayu api@ arang.
Putu Beras
Selain dikenali sebagai putu beras, ia juga dikenali sebagai kuih ya. Kuih ini diperbuat daripada beras pulut, gula dan kacang tanah. Untuk menghasilkan kuih tradisional ini, terlebih dahulu beras pulut hendaklah dibasuh dan ditoskan selama setengah jam. Kemudian ia digoreng sehinggga berwarna kuning. Beras pulut yang siap digoreng ini akan dikisar, kemudian digaul bersama gula dan dimasukkan ke dalam acuan. Selepas itu letakkan kacang tanah di tengah sebagai inti. Kemudian masaklah sehingga masak.
Kuih putu beras mempunyai rasa yang agak manis, dengan demikian ia sesuai dijadikan sebagai buah tangan dalam majlis perkahwinan. Selain itu, kuih ini turut dijadikan hidangan semasa menyambut majlis perayaan seperti Hari Raya Puasa.
Korang kenal kuih ni? Pedo'oh la kalu x kenal.
Kuih koci adalah sejenis kuih tradisional masyarakat Melayu. Terdapat pelabagai jenis kuih koci yang menjadi identiti masyarakat Melayu termasuklah kuih koci pulut hitam, kuih koci pulut putih, kuih koci labu dan kuih koci koleh santan. Kuih koci juga turut menjadi kegemaran masyarakat berbilang bangsa di Malaysia seperti masyarakat Cina, India, Chitty, Portugis dan sebagainya.
Kuih gulung atau juga dikenali sebagai kuih ketayap merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia merupakan sejenis kuih adalah sejenis kuih berinti. Ia merupakan sejenis kuih yang terdiri daripada kulit nipis bulat dan diletakkan inti yang diperbuat daripada nyiur muda dan gula Melaka/nisan di dalamnya.Nama Kuih gulung kemungkinannya disebabkan cara membuatnya di mana kulit luar kuih digulung pada inti. Nama lainnya kuih ketayap pula disebabkan rupa kulit luarnya yang seperti ketayap sebelum digulungkan bersama inti dalam. Kuih gulung ini popular diseluruh Malaysia. Ia banyak dibuat, dan ada dijual di mana-mana sahaja.
Kuih Kaswi
Kuih Bujang Lapok atau juga dikenali dengan nama klasiknya, kuih Kaswi amat terkenal dan popular dikalangan penduduk Melaka. Ia sememangnya sangat digemari oleh segenap lapisan masyarakat dari kanak-kanak hinggalah orang dewasa dan warga emas. Rasanya yang lazat, lembut serta mudah dibuat menjadikan kuih ini sebagai kuih pilihan untuk majlis-majlis kenduri dan santapan untuk minum petang.
Kuih Bujang Lapok atau Kaswi ini berasal dari Semenanjung Malaysia dan mula dicipta oleh penduduk Selatan seperti di Melaka dan Johor. Dipercayai bahawa kuih ini merupakan kuih tradisional yang menjadi santapan golongan biasa sewaktu era kegemilangan Kesultanan Melaka. Kuih ini dihidangkan pada majlis keraian rakyat bawahan ketika itu. Namun, mengikut penceritaan orang-orang lama di Melaka, kuih Kaswi menjadi kuih kegemaran isteri Sultan Sultan Mahmud Syah, Permaisuri Tun Fatimah yang berasal dari golongan biasa.
Kuih lompat tikam
merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu.Kuih lompat tikam mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau gula kabung.
Kuih Bakar
Digelar kuih bakar bukan lah kerana pencipta resepi ni suaminya bernama en Bakar ...ngeeee..
Kuih Bakar adalah sejenis kuih tradisional melayu yang agak unik kerana jarang terdapat kuih yang dibakar selain dari dikukus.Kuih bakar biasanya berperasa pandan, ala-ala kek yang sedap dan wangi !
Kuih Seri Muka
Kuih Seri Muka merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang diperbuat dari pulut nasi dan lapisan pati santan yang dikukus.Makan kuih ni mungkin boleh jadikan muka kita kelihatan berseri-seri...mungkin laaa....
Kuih keria (atau kuih gelang)
merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin ataupun gelang tangan. Biasanya, kuih ini disaluti dengan gula mahupun cairan gula (gula cair). Kuih ini sering dijamah dan dihidang ketika sarapan dan waktu minum petang.
Tepung pelita
sejenis kuih lembut dalam bekas daun pisang. Popular di Malaysia, Indonesia, dan Singapura.
Kuih tepung pelita terdiri daripada dua lapisan yang bewarna hijai di bawah dan lapisan santan putih di atas, yang dikenali sebagai kepala. Sejenis kuih manis dan amat digemari di pantai timur.
Kuih benderang
atau juga dikenali sebagai kuih Peneram atau kuih telinga keling di pantai timur Semenanjung Malaysia, disebabkan warnanya yang gelap, merupakan sejenis kuih manis tradisional yang sedap rasanya.Sejak kebelakangan ini perkataan keling sudah tidak diguna pakai kerana takut menimbulkan isu perkauman.
Kuih Beronok
juga dikenali sebagai beronok sagu merupakan sejenis kuih tradisional Melayu. Ia dibuat daripada sagu biji atau juga dikenali sebagai sagu mata ikan. Kuih Beronok ini dimakan bersama dengan kelapa parut.
Resepi
Bahan-Bahannya
1/2 gelas sagu biji
3 gelas air
1 senduk besar gula
1/4 biji kelapa
sedikit garam dan pewarna merah
Cara membuatnya:
Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya. Kelapa dibuang kulit dan airnya, kemudian diparut dan gaulkan dengan sedikit garam.
(resepi bonus)..hehe..
Kuih Karipap (Curry Puff)
Kuih Karipap merupakan sejenis kuih tradisional melayu yang sangat terkenal dan dimakan biasanya pada waktu sarapan pagi mahupun minum petang. Kuih ini sama konsepnya seperti Samosa cuma berbeza sebatian tepungnya. Berintikan kentang dan daging sederhana pedas.
Kuih bahulu
adalah sejenis kuih tradisional orang Melayu yang biasanya sangat terkenal terutamanya pada hari raya dan hari-hari keramaian. bahulu yang disediakan secara tradisional kerana cara membakarnya pada suatu ketika dahului menggunakan kayu api@ arang.
Putu Beras
Selain dikenali sebagai putu beras, ia juga dikenali sebagai kuih ya. Kuih ini diperbuat daripada beras pulut, gula dan kacang tanah. Untuk menghasilkan kuih tradisional ini, terlebih dahulu beras pulut hendaklah dibasuh dan ditoskan selama setengah jam. Kemudian ia digoreng sehinggga berwarna kuning. Beras pulut yang siap digoreng ini akan dikisar, kemudian digaul bersama gula dan dimasukkan ke dalam acuan. Selepas itu letakkan kacang tanah di tengah sebagai inti. Kemudian masaklah sehingga masak.
Kuih putu beras mempunyai rasa yang agak manis, dengan demikian ia sesuai dijadikan sebagai buah tangan dalam majlis perkahwinan. Selain itu, kuih ini turut dijadikan hidangan semasa menyambut majlis perayaan seperti Hari Raya Puasa.
Korang kenal kuih ni? Pedo'oh la kalu x kenal.
Kuih koci adalah sejenis kuih tradisional masyarakat Melayu. Terdapat pelabagai jenis kuih koci yang menjadi identiti masyarakat Melayu termasuklah kuih koci pulut hitam, kuih koci pulut putih, kuih koci labu dan kuih koci koleh santan. Kuih koci juga turut menjadi kegemaran masyarakat berbilang bangsa di Malaysia seperti masyarakat Cina, India, Chitty, Portugis dan sebagainya.
Kuih gulung atau juga dikenali sebagai kuih ketayap merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia merupakan sejenis kuih adalah sejenis kuih berinti. Ia merupakan sejenis kuih yang terdiri daripada kulit nipis bulat dan diletakkan inti yang diperbuat daripada nyiur muda dan gula Melaka/nisan di dalamnya.Nama Kuih gulung kemungkinannya disebabkan cara membuatnya di mana kulit luar kuih digulung pada inti. Nama lainnya kuih ketayap pula disebabkan rupa kulit luarnya yang seperti ketayap sebelum digulungkan bersama inti dalam. Kuih gulung ini popular diseluruh Malaysia. Ia banyak dibuat, dan ada dijual di mana-mana sahaja.
Kuih Kaswi
Kuih Bujang Lapok atau juga dikenali dengan nama klasiknya, kuih Kaswi amat terkenal dan popular dikalangan penduduk Melaka. Ia sememangnya sangat digemari oleh segenap lapisan masyarakat dari kanak-kanak hinggalah orang dewasa dan warga emas. Rasanya yang lazat, lembut serta mudah dibuat menjadikan kuih ini sebagai kuih pilihan untuk majlis-majlis kenduri dan santapan untuk minum petang.
Kuih Bujang Lapok atau Kaswi ini berasal dari Semenanjung Malaysia dan mula dicipta oleh penduduk Selatan seperti di Melaka dan Johor. Dipercayai bahawa kuih ini merupakan kuih tradisional yang menjadi santapan golongan biasa sewaktu era kegemilangan Kesultanan Melaka. Kuih ini dihidangkan pada majlis keraian rakyat bawahan ketika itu. Namun, mengikut penceritaan orang-orang lama di Melaka, kuih Kaswi menjadi kuih kegemaran isteri Sultan Sultan Mahmud Syah, Permaisuri Tun Fatimah yang berasal dari golongan biasa.
Kuih lompat tikam
merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu.Kuih lompat tikam mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau gula kabung.
Lompat tikam Kelantan
Banyak lagi sebenarnya kuih muih tradisional yang ada...Ini hanyalah sebahagian daripadanya.. Tentu salah satu yang di atas ni menjadi kegemaran kita..kan.. Saya suka sangat kuih kaswi..kalau mak saya buat mesti getar-getar, tak keras sangat..huiiiii mabeles...!
p/s: Jika banyak kekurangan yang kelihatan pada diri saya, Memang benar....Itulah saya...Andai ada masanya saya MENULIS sesuatu yang tidak mengikut acuan Islam, TEGURLAH saya.. NASIHATKAN LAH SAYA dengan HIKMAH, moga saya SEDAR akan kekurangan itu supaya IMAN ini tidak semakin NIPIS ... Kamu adalah saudara Saya (seagama) dan pada kamu saya meminta teguran yang IKHLAS itu.
Ulasan
tepung pelita - bln puasa
seri muka - ayah suka
telinge keling - best mkn panas2
kuih keria - best mkn ms bekfes
kuih sagu - kuih yg slalu sy buat
hmm.. pe lg ek.. yg pntg, smue mmg best la kak :)
kat sbni pnggil nama lain.
ingt lg ms puasa dulu beli smp x abis mkn..sbb besar sgt,huhu
Memang jarang amat makan kuih lompat tikam..thanks info sis..
Maaf sis ta myusahkan sis je..
Repead blik entry sis disini.ahakz..